Jeżówka purpurowa
Echinacea

Składniki aktywne zawarte w jeżówce przyspieszają przemianę materii i działają przeciwgrzybiczo i rozkurczowo.
Chroni przed degradacją błon komórkowych i połączeń międzykomórkowych, gdyż hamuje działanie hialuronidazy. Dzięki niej szkodliwe drobnoustroje nie wnikają w głąb tkanek. Pobudza fagocytozę dokonywaną przez granulocyty i makrofagi oraz zwiększa produkcje interferonu. Jeżówka ogranicza produkcję histaminy, więc redukuje procesy zapalne, którym również zapobiega.
Korzeń lukrecji
Glycyrrhiza glabra

Zalecany jest w kaszlu towarzyszącemu przeziębieniom.
Lukrecja działa przeciwzapalnie, co jest szczególnie wyraźne w obrębie przewodu pokarmowego. Odwary stosowane są w łagodzeniu dolegliwości trawiennych. Surowiec wspomaga również proces gojenia wrzodów dzięki przyspieszonej regeneracji śluzówki.
Korzeń lukrecji zwiększa wydzielanie trzustkowe. Udowodniono również aktywność ochronną względem komórek wątroby.
Lukrecja działa przeciwzapalnie, co jest szczególnie wyraźne w obrębie przewodu pokarmowego. Odwary stosowane są w łagodzeniu dolegliwości trawiennych. Surowiec wspomaga również proces gojenia wrzodów dzięki przyspieszonej regeneracji śluzówki.
Korzeń lukrecji zwiększa wydzielanie trzustkowe. Udowodniono również aktywność ochronną względem komórek wątroby.
Czarny bez
Sambucus nigra

W kwiatach występują flawonoidy, kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, garbniki, ślady olejków eterycznych, sole mineralne z kolei w owocach znajdziemy cukry redukujące, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy oraz sole mineralne.
Żurawina

Zarówno świeże owoce żurawiny jak i suszona żurawina to bogate źródło flawonoli, w szczególności kwercetyny i myricetyny. Substancje te działają silnie antyoksydacyjnie. Mają zdolność wychwytywania wolnych rodników i unieczynnienia ich. Działają ochronnie w stosunku do witaminy C i witaminy E, zapobiegając ich utlenieniu. Wpływają też na przeciwzapalne właściwości żurawiny. Ponadto uważa się, że ze względu na zawartość kwercetyny, chroni diabetyków przed rozwojem choroby oczu – zaćmy i działa przeciwalergicznie
Witamina C

Lista zalet kwasu askorbinowego wydaje się być nieskończenie długa. Legendarna jest jego rola w leczeniu infekcji wirusowych. O 10 procent łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego. Co ciekawe lepiej działa u osób, które profilaktycznie zażywają regularne dawki witaminy C, niż u tych chorych, którzy sięgają po suplement dopiero w momencie zachorowania.