Jeżówka purpurowa
Echinacea

Składniki aktywne zawarte w jeżówce przyspieszają przemianę materii i działają przeciwgrzybiczo i rozkurczowo.

Chroni przed degradacją błon komórkowych i połączeń międzykomórkowych, gdyż hamuje działanie hialuronidazy. Dzięki niej szkodliwe drobnoustroje nie wnikają w głąb tkanek. Pobudza fagocytozę dokonywaną przez granulocyty i makrofagi oraz zwiększa produkcje interferonu. Jeżówka ogranicza produkcję histaminy, więc redukuje procesy zapalne, którym również zapobiega.

Korzeń lukrecji
Glycyrrhiza glabra

Zalecany jest w kaszlu towarzyszącemu przeziębieniom.
Lukrecja działa przeciwzapalnie, co jest szczególnie wyraźne w obrębie przewodu pokarmowego. Odwary stosowane są w łagodzeniu dolegliwości trawiennych. Surowiec wspomaga również proces gojenia wrzodów dzięki przyspieszonej regeneracji śluzówki.
Korzeń lukrecji zwiększa wydzielanie trzustkowe. Udowodniono również aktywność ochronną względem komórek wątroby.


Czarny bez
Sambucus nigra

W kwiatach występują flawonoidy, kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, garbniki, ślady olejków eterycznych, sole mineralne z kolei w owocach znajdziemy cukry redukujące, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy oraz sole mineralne.


Żurawina

Zarówno świeże owoce żurawiny jak i suszona żurawina to bogate źródło flawonoli, w szczególności kwercetyny i myricetyny. Substancje te działają silnie antyoksydacyjnie. Mają zdolność wychwytywania wolnych rodników i unieczynnienia ich. Działają ochronnie w stosunku do witaminy C i witaminy E, zapobiegając ich utlenieniu. Wpływają też na przeciwzapalne właściwości żurawiny. Ponadto uważa się, że ze względu na zawartość kwercetyny, chroni diabetyków przed rozwojem choroby oczu – zaćmy i działa przeciwalergicznie


Witamina C

Lista zalet  kwasu askorbinowego wydaje się być nieskończenie długa. Legendarna jest jego rola w leczeniu infekcji wirusowych. O 10 procent łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego. Co ciekawe lepiej działa u osób, które profilaktycznie zażywają regularne dawki witaminy C, niż u tych chorych, którzy sięgają po suplement dopiero w momencie zachorowania.